Název:
Antimikrobiální vlastnosti rostlinných látek
Autoři:
Žižlavská, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními vlastnostmi rostlinných látek. Charakteristika těchto látek, včetně mechanismu působení na mikroorganismy a jejich průmyslové využití, je uvedena v teoretické části. Cílem mikrobiologické analýzy bylo zjistit rozsah působení ředěných (10%) a koncentrovaných silic izolovaných z hřebíčku (Syzygium aromaticum), skořice (Cinnamomum) a tymiánu (Thymus vulgaris) na bakterie (Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium) a kvasinky (Yarrowia lipolytica, Candida tropicalis a Saccharomyces cerevisiae). Pro stanovení byla použita disková difúzní metoda. Výsledky potvrdily antimikrobiální účinek testovaných silic. Největší inhibiční vliv na použité druhy mikroorganismů měla koncentrovaná tymiánová silice.This diploma thesis deals with the antimicrobial properties of herbal substances. Characteristics of these substances, including mechanism of action on microorganisms and their industrial use, is presented in the theoretical part. The aim of microbiological analysis was to determine the extent of diluted (10%) and concentrated essential oils isolated from clove (Syzygium aromaticum), cinnamon (Cinnamomum), and thyme (Thymus vulgaris) against bacteria (Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium) and yeast (Yarrowia lipolytica, Candida tropicalis and Saccharomyces cerevisiae). To determine them, the disc diffusion method was used. The results confirmed an antimicrobial effect of tested essential oils. Concentrated thyme essential oil had the hightest inhibitory activity on all used microbial strains.
Klíčová slova:
bakterie; disková difúzní metoda; hřebíček; kvasinky; silice; skořice; tymián