Název:
Jak rostlinám chutná proteinová strava
Autoři:
Zronková, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Dusík je jedním z nejvíce zastoupených prvků v živých organismech. Na rozdíl od ostatních klíčových prvků je jeho anorganický zdroj omezen, a z tohoto důvodu musí být co nejvíce zásob dusíku recyklováno z dusíkatých sloučenin (včetně proteinů), které byly využity jinými organismy. Tato práce Jak rostlinám chutná proteinová strava stručně shrnuje mechanismus asimilace dusíku a diskutuje o alternativních zdrojích dusíku pro rostliny. Experimentální část poskytuje důkaz o tom, že intaktní proteiny v kultivačním médiu zpomalují růst kořenů, a že součástí této odpovědi je cytokininová signalizační dráha. Aby bylo možné sledovat a pomoci objasnit tento mechanismus, bylo testováno využití proteomické analýzy rostlinného sekretu.Celkem bylo detekováno více než 300 proteinů v hydroponické kultuře Nicotiana tabacum a více než jedna třetina z nich byly ovlivněny vlivem cytokininů.Nitrogen is one of the most abundant elements in living organisms. In contrast to other key elements, its input from inorganic sources is limited and thus the most of the nitrogen pool has to be recycled from nitrogenous compounds (including proteins) that have been used by other organisms. This thesis How do plants enjoy protein nutrition briefly reviews nitrogen assimilation mechanisms and discusses alternative nitrogen sources for plants. The experimental part provides evidence that an intact protein in the culture medium decreases root growth and that the cytokinin signalling participates in this response. Then, to provide tools for further elucidations of this mechanism, a method for plant secretome analyses was tested. Altogether, more than 300 proteins were detected in hydroponic-based cultures of Nicotiana tabacum and more than one-third of these were affected by the cytokinin treatment.
Klíčová slova:
asimilace dusíku; proteinová výživa; proteom; sekretom