Název:
Aktuální molekulární polymorfizmy genů a molekulární metody analýzy kvality masa u masných plemen skotu
Autoři:
Venusová, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Důvodem zvyšující se náročnosti spotřebitelů stoupá i poptávka po kvalitnějším mase. Na kvalitě masa se podílí velké množství genů spolu s vnějším prostředím. Tudíž bylo cílem bakalářské práce popsat polymorfismy a kandidátní geny asociované u skotu s masnou užitkovostí. V této práci jsou popsány kandidátní geny pro mramorovaní, mezi které patří geny DGAT1, thyroglobulin a leptin, u kterých je prokázaný vliv na množství intramuskulárního tuku v mase. Pro křehkost masa jsou popsány geny CAST a CAPN1. Dále jsou zde popsány geny MYOD rodiny, IGF rodiny a gen MSTN, které se podílejí na růstu svalových vláken a na zmasilosti skotu. V rámci tématu bakalářské práce jsou zde uvedeny také molekulární metody analýzy a metody selekce, které slouží k detekci vhodných kandidátních genů a jejich polymorfismů ovlivňujících kvalitu hovězího masa.Due to increasing demand for quality from costumers also grows up demand for superior meat. On meat quality takes part great number of genes together with outer environment. Thus, goal of my bachelors thesis is to describe polymorphisms and candidate genes associated with cattle focused for meat yield. In this thesis are described candidate genes for marbling in which belongs genes DGAT1, thyroglobulin and leptin where have been proofed an influence on amount of intramuscular fat in meat. In scope of meat tenderness were further described genes CAST and CAPN1. Other genes associated with on growth of muscle fibers and muscle amount of cattle are of MYOD family, IGF family and gene MSTN. In terms of the topic of bachelors thesis are also mentioned molecular methods analyses and selection methods which serves for detection of suitable candidate genes and their polymorphisms influencing quality of cattle meat.
Klíčová slova:
kandidátní geny; kvalita masa; křehkost; molekulární metody analýzy kvality masa; mramorování; polymorfismy