Název:
Vliv kvality siláže na množství a složení mléka dojnic českého strakatého plemene skotu
Autoři:
Úradníčková, Hana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na analýzu vlivu kvality siláže na množství a kvalitu mléka dojnic českého strakatého plemene skotu. Za tímto účelem bylo v měsíčních intervalech po celý rok 2016 pozorováno stádo dojnic českého strakatého plemene skotu. Své sledování jsem zaměřila zejména na posouzení vlivu kvality siláže a směsné krmné dávky (TMR) na obsah jednotlivých složek mléka a mléčnou produkci. Při každém pozorování proběhlo posouzení jednotlivých frakcí TMR na separátoru, zjištění indexu pohody krav (CCI), sledování žvýkacích pohybů, doby žvýkání a hodnocení kondice vybraných dojnic na první laktaci. Zjištěné výsledky lze shrnout následovně. Struktura jednotlivých TMR v průběhu roku značně kolísala. Hodnoty frakce TMR na prvním sítě separátoru se pohybovaly od 4,1 % u TMR pro dojnice na vrcholu laktace až do 91,41 % u TMR pro dojnice stojící na sucho. Struktura TMR pro dojnice na vrcholu laktace byla v průběhu roku téměř optimální, jelikož na dně separátoru byl jen minimální obsah TMR, většina TMR zůstala na druhém a třetím sítě a na prvním sítě bylo kromě měsíce ledna (4,55 %) více jak 10 % TMR, což odpovídá obecným požadavkům na obsah strukturální vlákniny. Kvalita kukuřičné siláže se vzhledem k laboratorním rozborům nějak výrazně neměnila. Sušina se pohybovala v rozmezí 31,78-37,91 %, hrubý protein 8,3-11,04 %, škrob 28,78-41,55 %, vláknina 14-19,95 %, pH 3,70-3,81, NEL 6,60-6,81 MJ/kg a kyselost vodního výluhu 1916-2211 mg KOH/100 g. Index pohody krav (CCI) se v průběhu roku pohyboval v rozmezí 79,25-91,49 %. Co se týká žvýkacích pohybů, průměrně dojnice vykonávaly 58 žvýkacích pohybů za průměrný čas 58 sekund. Bylo také provedeno hodnocení tělesného skóre (BCS) dojnic na první laktaci, jehož průměrná hodnota byla 3,21 bodu, což je dle literatury pod minimální hranicí, kterou by měly dojnice v tomto období dosahovat a to je 3,25 bodu. Vzhledem k optimalizovaným krmným dávkám, jejichž obsah živin se blížil optimálním hodnotám, se kolísání těchto hodnot neprojevilo na množství a kvalitě mléka či posuzovaných parametrů welfare dojnic.The diploma thesis is focused on analysing the impact of the quality of silage on the production and quality of milk of the Czech fleckvieh cattle. For this purpose, a herd of Czech fleckvieh cattle was observed in monthly intervals for the whole year 2016. I focused mainly on assessing the impact of the quality of silage and total mixed ration (TMR) on the components of milk and the milk production. At each observation, was carried out an assessment of the individual TMR fractions using a separator. The detection of cow comfort index (CCI) was followed by monitoring movements of chewing, chewing times and evaluation of condition of selected cows at the first lactation. The structure of the TMR during the year varied widely. The fraction of TMR on the first separator sieve ranged from 4.1% of TMR for cows at the peak of the lactation up to 91.41% of TMR for cows standing dry. The structure of the TMR for cows at the peak of lactation during the year was nearly optimal, since on the bottom of the separator there was only a minimal amount of TMR. The majority of the TMR remained in the second and third sieves. On the first sieve, there was found more than 10% TMR (except month of January - 4.55%), which corresponds to the general requirements of the structural fibre. According to the laboratory analyses the quality of the corn silage had not significantly changed. The dry matter was in the range from 31.78 to 37.91%, crude protein was from 8.3 to 11.04%, starch was from 28.78 to 41.55%, fibre was from 14 to 19.95%, pH from 3.70 to 3 81, NEL 6.60 to 6.81 MJ/kg and acidity of water extract from 1916 to 2211 mg KOH/100 g. CCI during the year ranged from 79.25 to 91.49%. Regarding chewing movements, the cow performed an average of 58 chewing movements in an average time of 58 seconds. Also, an evaluation was carried out of the body condition score of cows at their first lactation. The average value was 3.21 points, which is reported below the minimum threshold which a cow should achieve in this period (3.25 points). Due to the optimized feed rations, whose nutritional content was approaching the optimal values, the impact of variation of these values did not show up either on quantity or quality of milk, or dairy cow welfare parameters.
Klíčová slova:
dojnice; kukuřičná siláž; mléčná produkce; směsná krmná dávka; český strakatý skot