Název:
Kvalita ovocných moštů a burčáku
Autoři:
Švestka, Michal Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce je informovat o ovocných moštech s hlavním zaměřením na jablečný mošt a na částečně zkvašeným hroznovým moštu, v naší zemi zvaný burčák. Práce se věnuje základním údajům o ovocných sadech a vysázených vinicích v České Republice a jejich odrůdovou skladbou. Zaměřuje se na vstupní surovinu a její složení. Další kapitola popisuje technologickou výrobu moštů i burčáku a následné možnosti konzervace. Práce se také zaměřuje na kvalitu moštů uváděných na tuzemský trh a statistiky kontrol burčáku prováděné státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Závěr práce informuje o vlivu a prospěchu těchto nápojů na zdraví člověka.The aim of this bachelor thesis is to inform about fruit raw juices with a main focus on apple raw juice and partially fermented grape raw juice in our country called - burčák. The thesis gives attention on the basic data about fruit orchards and vineyards planted in the Czech Republic and their varietal composition. It focuses on the input raw material and its composition. The next chapter describes the technology of the production of raw juices and partially fermented grape raw juice and the subsequent conservation possibilities. The thesis also focuses on the quality of raw juices marketed on the domestic market and the statistics of the checks of the burčák made by the State Agriculture and Food Inspection. The conclusion of the thesis informs about the influence and benefit of these beverages on human health.
Klíčová slova:
burčák; mošt; ovoce; réva vinná