Název:
Porovnání systémů hodnocení obsahu hrubého proteinu v krmivech pro skot
Autoři:
Šobáň, Petr Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] ŠOBÁŇ, P. Porovnání hodnocení hrubého proteinu v krmivech pro skot. Bakalářská práce, Agronomická fakulta Mendelova univerzita v Brně, 2017, s. 49 Bakalářská práce pojednává o různých systémech hodnocení obsahu hrubého proteinu v krmivech pro skot. Je zde popsán systém český a slovenský (PDI), britský (ARC1980), nizozemský (DVE/OEB2010), německý (RDP), francouzský (INRAF), italský (INRAI), švýcarský (APD1984), americký (NRC2001) a systém severských zemí (NKJ1985). První část této práce pojednává o proteinu ve výživě přežvýkavců obecně a na to navazuje popis jednotlivých systémů a jejich hodnocení krmiv. V Evropě vychází většina systémů z principu francouzského systému (INRAF). Proto je v popisu systémů podrobněji rozebrán systém francouzský (INRAF) a americký (NRC2001). Dále bylo zjištěno, že systémy hodnocení hrubého proteinu jsou si celosvětově velmi podobné a výrazně se neliší. V závěru bylo konstatováno, že hlavní rozdíl mezi evropskými a americkým systémem je ten, že v evropských systémech se hodnotí množství a kvalita proteinu v každém krmivu, kdežto v americkém systému se hodnotí až množství a kvalita hrubého proteinu v celkové krmné dávce.ŠOBÁŇ, P. Comparison of evaluation systems of crude protein content in cattle feed, Bachelor's thesis, Faculty of AgriSciences Mednel University in Brno, 2017, s. 49 This bachelor's thesis deals with different systems of evaluation of crude protein content in cattle feed. Several systems are described in the thesis: Czech and Slovak(PDI), British (ARC1980), Dutch (DVE/OEB2010), German (RDP), French (INRAF), Italian (INRAI), Swiss (APD1984), American (NRC2001) and system of Nordic countries (NKJ1985). First part of this thesis is dealing with protein in ruminant nutrition in general and after that describes individual protein evaluation systems and their feed analyzations. In Europe, most of the systems are based on principle of the French system (INRAF). Therefore, French system (INRAF) and American system (NRC2001) are described with more details. There has been determined great similarity of most of the protein evaluation systems globally and they do not differ significantly. In conclusion, it was stated, that main difference between EU systems and American system is, that in EU systems is evaluated amount and quality of protein in each feed. While in American system is evaluated amount and quality in final feed mixture.
Klíčová slova:
hrubý protein; kvalita; skot; systém hodnocení