Název:
Antioxidační látky v medu a jejich vliv na zdraví člověka
Autoři:
Suchánek, Pavel Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce seznamuje s antioxidačními látkami. Antioxidační látky jsou takové látky, které v těle vychytávají volné radikály a převádějí je do méně reaktivních nebo vůbec nereaktivních forem. Práce tedy shrnuje poznatky o využití medu jako zdroje antioxidačních látek ve výživě člověka. Je zde vytvořen přehled antioxidantů a jejich význam v lidském organismu. Práce také pojednává o jiných účincích medu na zdraví člověka a o jeho konzervačních a alergenních vlastnostech. Dále jsou zde popsány vlastnosti pylu, propolisu a jeho využití v potravinářstvíThis bachelor theisis present whitch antioxidantion substances. Antioxidants are substances that are chasing free radikals ain the body in convert them to less reactive or non reactive forms. Work summarizes information about the use of honey as a source of antioxidants in human nutrition. In work is provided an overview of antioxidants and their role in the human organism. The bachelor work also deals with the other effects of honey on human health and the preservation of its allergenic properties. Further described herein are the properties of pollen, propolis and its use in food industry.
Klíčová slova:
antioxidační látky; fenolické antioxidanty; med; zdraví člověka; |karotenoidy|