Název:
Parametry užitkovosti a kvalita vajec u křepelek nosného a masného typu
Autoři:
Sekaninová, Aneta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zjistit a ověřit kvalitu vajec a intenzitu snášky u masného a nosného typu křepelky japonské. Do sledování byly zařazeny dvě linie masných křepelek, které byly divergentně selektovány na tvar růstové křivky. Dále dvě linie nosných křepelek, které byly šlechtěny na intenzivní pozitivní selekci rodičovských populací. U kvality vajec byla sledována hmotnost vajec, hmotnost bílku, hmotnost a barva žloutku a hmotnost skořápky, v rámci pokusu se sledovala i intenzita snášky. Sledované období intenzity snášky bylo cca 6 měsíců u křepelek masného typu a cca 8 měsíců u křepelek nosného typu. Pokus probíhal v rámci chovu v pavilónu M v areálu MENDELU. Masné křepelky měly v průměru těžší vejce oproti nosným křepelkám, ale intenzita snášky byla vyšší u nosných křepelek.The aim of this diploma thesis was determine and verify the quality of eggs and intensity of laying in the meat-type and egg-type in Japanese quails. Further two lines of meat-type quails that were divergently selected on the shape of the growth curve were included in the study. Two lines of egg-type quails, whose were breeded an intensive positive selection of parent populations. Egg weight, albumen weight, weight and color of yolk and shell weight were monitored, also observed the intensity of the laying in experiment. The monitoring period of the laying intensity was about 6 months in meat-type quails and about 8 months in egg-type quails. Experiment was carried out within the framework of breeding in the area of MENDELU. Meat-type quails had an average heavier egg compared to egg-type quails, but the laying of intensity was higher in egg-type quails.
Klíčová slova:
hmotnost bílku; hmotnost skořápky; hmotnost vejce; hmotnost žloutku; intenzita snášky; věk křepelek