Název:
Biologicky aktivní látky v sóji
Autoři:
Sedláčková, Eliška Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předkládaná diplomová práce shrnuje dosavadní poznatky o biologicky aktivních lát-kách obsažených v sóji luštinaté (Glycine max L. Merrill). Zejména se zabývá problema-tikou isoflavonů, mechanismem vzniku a účinků na lidské zdraví. Dále teoretická část shrnuje především moderní instrumentálná techniky využívané ke stanovení isoflanů. Praktická část je zaměřena na identifikaci sojových isoflavonů získaných z osmi od-růd (Brunensis, Bohemians, Naya, Moravians, Silesia, Toutatis, Korus, Kofu) sójových bobů nejvíce pěstovaných na území České Republiky. K detekci volných, konjugova-ných a celkových isoflavonů byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v tandemu s hmotnostním spektrometrem (LC-MS/MS).Submitted master thesis summarizes current knowledge about biologically active sub-stances contained in soybeans (Glycine max L. Merrill). Mainly deals with problematics of isoflavones, mechanism of origin and effects on human healht. Then the theoretical part summarizes mainly modern instrumental technics using for determination of isofla-vones. The experimantal part is concentrated on identification of soy isoflavones gathered from eight varieties (Brunensis, Bohemians, Naya, Moravians, Silesia, Toutatis, Korus, Kofu) of soybeans cultivated in Czech Republic. For detection of free, conjugated and total isoflavones was used high performance liquid chromatography with mass spectro-meter (LC-MS/MS)
Klíčová slova:
biologicky aktivní látky; extrakce; fytoestrogeny; isoflavony; sekundární metabolity; vysokoúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostním detektorem