Název:
Využití aditiv při výrobě siláží ze zavadlé píce
Autoři:
Sankot, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci se zabýváme již mnoho staletí známou technologií pro zpracování píce, která zajistí její použitelnost po delší dobu a zároveň přináší vyšší výživovou hodnotu krmiva oproti jednoduššímu sušení. Touto technologií je silážování. Práce charakterizuje hmotu pro silážování, popisuje jednotlivé pícniny, které jsou vhodné pro silážování v našich podmínkách, jako jsou jeteloviny, trávy a jetelotrávy. V dalších částech je popsán princip výroby siláží spolu s vlivy, které je ovlivňují. Uvedeny jsou i různé způsoby uložení takto konzervovaných krmiv. Hlavní část této práce je věnována silážním aditivům. Jsou to konzervační látky, které se přidávají do ukládané hmoty, aby zlepšily proces fermentace a zajistily co nejlepší kvalitu výsledného krmiva. Využívají se bakteriální, chemické látky a jejich kombinace. Práce uvádí jejich členění, úskalí spojená s jejich využitím. V poslední částí práce jsou zkoumány 3 vzorky krmiva odebraného ze silážních balíků z rodinné farmy. Jejich rozbor byl proveden v laboratoři Mendelovy univerzity v Brně. Výsledné hodnoty látek v jednotlivých vzorcích byly rozdílné. Po porovnání se vzorovými hodnotami je zjištěno, že vzorky pochází z kvalitního krmiva, obsahují rozmezí mezi 10,17 - 12,32 % dusíkatých látek, 7,79 - 9,17 % popelovin, 3,02 - 3,36 % tuku a 28,77 - 26,57 % vlákniny. Výsledkem je návrh, který doporučuje využití vhodných silážních aditiv pro další sklizeň píce.This bachelor thesis deals with many scientific technologies for the processing of wheat which will ensure its usability for a long time. And it will bring higher nutritional value of the feed compared to easier drying. This technology is silage production. The bachelor thesis characterizes the material for silage, describes the individual forages that are suitable for silage in our conditions, such as clovers, grasses and grass-clovers mixtures. Moreover, it describes the principle of silige production along with their influences. There are also described various ways of storing these conservated feeds. The main part of the thesis is devoted to silage ingredients. They are preservatives that are added to the deposited matter to improve the fermentation process and ensure the best quality of the resulting feed. The thesis presents their classification and also the difficulty associated with their use. In the last part of this work the feed analysis is described. Three samples of feed were taken from silk bales from a family farm and examined. Their analysis was carried out in the laboratory of Mendel university in Brno. The resulting values of the substances in the individual samples were different. After comparing with standard (norm) values, it was found out that the samples are comming from good quality feed, ranging from 10.17-12.32% of crude protein, 7.79% to 9.17% of ash, 3.02% to 3.36% of fat and 28,77 - 26.57% crude fiber. The result of this thesis is a proposal that recommends to use suitable silage additives for the further harvesting of wheat.
Klíčová slova:
aditiva; siláž; sušina; zavadlá píce