Název:
Výskyt a eliminace čmelíka kuřího v chovech kura nosného typu v ČR
Autoři:
Rádsetoulalová, Iva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V praktické části své diplomové práce jsem sledovala mortalitu čmelíka kuřího (Dermanyssus gallinae), způsobenou vybranými esenciálními oleji. V experimentech bylo použito šest esenciálních olejů: hřebíčkový, levandulový, skořicový, rozmarýnový, z brazilského pomeranče, peprnomátový. Akaricidní účinnost těchto silic byla zkoumána in vitro, pomocí přímé kontaktní metody, lahvičkovým testem, v šesti různých koncentracích: 0,5; 0,25; 0,12; 0,06; 0,03; 0,015 mikrolitrů/cm2. Každá koncentrace každého esenciálního oleje byla provedena v jedenácti opakováních, stejně tak u kontroly (bez esenciálních olejů). Oleje byly rozpouštěny v metanolu, destilované vodě nebo ve Tweenu 85 s vodou. Dvacet pohyblivých čmelíků všech vývojových stadií bylo pomocí štětečku přeneseno na impregnovaný filtrační papír na dno váženek. Mortalita čmelíků ve váženkách byla stanovena po 24 hodinách. Všechny použité esenciální oleje způsobily mortalitu čmelíků. Průměrná mortalita v kontrolách byla 2 %. Nejvyšší mortalita byla pozorována u hřebíčkového a skořicového esenciálního oleje v koncentracích 0,5 a 0,25 mikrolitrů/cm2.In a practical part of my thesis I monitored mortality of poultry red mite (Dermanyssus gallinae), caused by selected essential oils. There were used six essential oils: clove bud, lavender, cinnamon, rosemary, skin of Brazilian oranges, peppermint. The acaricidal activity of six plant essential oils against poultry house-collected red mites was examined using direct contact method by glass vial bioassay, at six different concentrations: 0.5; 0.25; 0.12; 0.06; 0.03; 0.015 microlitre/cm2. Always eleven glass vials per each concentration and oil and controls (without essential oils) were used. Oils were dissolved in metanol or distilled water or Tween 85 with water. Twenty movable poultry red mites all their stages of development were placed on the filter paper impregnated by essential oil at the bottom of the glass vials. The mortality of the poultry red mites in the glass vials was measured after 24 h. All used essential oils caused mortality of poultry red mite. The average mortality in the controls were 2 %. The highest mortality was observed with clove buds essential oil and cinnamon essential oil at concentrations of 0.5 and 0.25 microlitre/cm2.
Klíčová slova:
Dermanyssus gallinae; esenciální olej; přírodní akaricid; čmelík kuří