Original title:
Technologické možnosti chmelení piva
Authors:
Polanský, Petr Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce pojednává o technologiích chmelení piva. První část popisuje historii piva, výrobu piva, chmel a chmelové výrobky. Další část se zabývá praktickou výrobou piva s použitím různých technologií chmelení. Bylo uvařeno 7 různých piv s použitím stejné dávky stejného chmele a jedno s použitím chmelového extraktu. U piv byly stanoveny hodnoty IBU pomocí výpočtu a pomocí spektrofotometru. Byla také provedena senzorická analýza výsledných piv. Bylo dokázáno, že různé technologie chmelení prokazatelně mění výslednou hořkost piva. Chuťově nejlépe dopadlo pivo uvařeno technologií zkráceného chmelovaru.This diploma thesis discusses about technology of beer hopping. The first part describes beer history, beer brewing, hops and hop products. The second part deals with the practical beer brewing using different hop technologies. Seven different beers were brewed using the same dose of the same hops and one using the hop extract. IBU values were determined by calculation and spectrophotometer. A sensory analysis of the resulting beers was also carried out. It has been proven that different beer hopping technologies have shown a positive change in the resulting bitterness of beer. The best taste was the beer brewed with shortened hoping.
Keywords:
chmel; chmelení piva; chmelové výrobky; IBU; pivo; senzorická analýza; výroba piva