Název:
Vliv průběhu počasí a délky fenofází na výnos vybraných polních plodin
Autoři:
Piroltová, Zdenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] ABSTRAKT Diplomová práce se zabývá hodnocením vývoje fenofází pšenice ozimé a ječmene jarního v dlouhodobém pozorování. Posuzuje vliv sumy aktivních teplot a sumy efektivních teplot na délku a nástup fenofází - mléčná zralost a žlutá zralost. Podkladem bylo vlastní pozorování na polích v okolí vesnice Choliny v letech 1989 - 2009. K analýze byla použita fenologická pozorování a meteorologická data z meteorologické stanice Českého hydrometeorologického ústavu Luká. V práci byly použity podklady ze zkušební stanice Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Věrovany o výnosech pšenice ozimé a ječmene jarního. Analýza probíhala na dvacetileté řadě pozorování. Z vyhodnocených dat vyplývá, že nedochází k průkazně časnějšímu nástupu zmíněných fenofází, ale začátek značně kolísá. Součástí práce je hodnocení těsnosti vazby mezi délkou období mezi fenologickými fázemi a výnosem zrna.The thesis is dealing with phenophases of winter wheat and spring barley. It assesses influence of the sum of active temperatures and the sum of effective temperature on the length of period between commencement of early mil ripeness and hard dough ripeness. Monitoring undertaken at the fields around Cholina village between years was used as foundation for this thesis. Phenological monitoring as well as weather data fron weather station of Czech Hydrometeorological Institute in Luká was used for analysis. In this thesis, data about winter wheat yield and spring barley yield from station of Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture in Věrovany werw also used. Analysis was carried out in during twenty yares of monitoring. Evaluation of data shows that earlier commencement of mentioned phenophase does not occur, but begin vary considerably.
Klíčová slova:
fenofáze; fenologie; suma aktivních teplot; suma efektivních teplot; teplota