Název:
Sledování obsahu ftalátů v obalech a jejich migrace z obalů do masných výrobků
Autoři:
Musilová, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Sledování obsahu ftalátů v obalech a jejich migrace z obalů do masných výrobků se zabývá analýzou textilních barevně potištěných obalů určených k balení masných výrobků na obsah dibutylftalátu (DBP) a di-2-ethylhexylftalátu (DEHP) a monitorováním jejich migrace do modelových masných výrobků v průběhu skladování (osmadvacet dnů). Koncentrace DBP a DEHP v obalech dosahovala hodnot 24,0 ug.dm-2 a 103,3 ug.dm-2 původního vzorku. V díle masných výrobků nebyly tyto ftaláty detekovány. Po zabalení do obalů a skladování činila nejvyšší hodnota koncentrace DBP na konci této doby 11,1 mg.kg-1 a koncentrace DEHP byla 28,2 mg.kg-1 původního vzorku. Na základě průběžných výsledků měření lze s přibývající dobou skladování pozorovat trend rostoucí koncentrace těchto ftalátů v masných výrobcích, přičemž specifické migrační limity podle nařízení Komise (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami (pro DBP 0,3 mg.kg-1 a pro DEHP 1,5 mg.kg-1) byly v průběhu skladování překročeny u všech vzorků masných výrobků.This diploma thesis on the topic Monitoring of phthalates content in packaging and their migration from the packaging to the meat products deals with analysis of textile colour-printed packaging intented for packaging of meats products to find out dibutylphthalate (DBP) and di-2-ethylhexylphthalate (DEHP) content and also deals with monitoring migration of these phthalates into model meat products during storage (for twenty-eight days). The values of concentration of DBP and DEHP in packaging reached 24.0 ug.dm-2 and 103.3 ug.dm-2 of the original sample. Sample of meat product was analyzed before packaging and no phthalates were detected. After packaging and storage the highest value of DBP concentration at the end of the storage period was 11,1 mg.kg-1 and concentration of DEHP was 28,2 mg.kg-1 of the original sample. Based on the results from measurements with increasing storage time increased concentrations of these substances in meat products. In accordance with the specific migration limits (for DBP 0,3 mg.kg-1 and for DEHP 1,5 mg.kg-1) mentioned in Commission Regulation (EU) no. 10/2011 on plastic materials and articles intended to come into contact with food have been exceeded in all samples of meat products during storage.
Klíčová slova:
di-2-ethylhexylftalát; dibutylftalát; doba skladování; estery kyseliny ftalové; masné výrobky; migrace; obaly