Název:
Testování antimikrobiální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty proti bakteriím rodu Enterococcus
Autoři:
Maňáková, Simona Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá problematikou testování antimikrobiální aktivity rostlinných extraktů, jako součástí obalových materiálů potravin, proti bakteriím rodu Enterococcus. Literární část této práce se zaměřuje na charakteristiku rodu Enterococcus, na jeho výskyt nejen v potravinách a v neposlední části se zabývá negativním vlivem na organismus člověka. Dalším zpracovaným tématem je použití aromatických rostlin jako producenty silic a jejich využití v potravinářství jako aktivních látek s antimikrobiálními a antifugálními účinky. Popsána je i charakteristika aromatických rostlin rostoucích i v našich zeměpisných podmínkách. Poslední částí literární sekce je úvod do charakteristiky obalových materiálů a jejich velký význam v potravinářství. Praktická část této práce se zabývá testováním antimikrobiální aktivity vybraných silic aplikovaných na obalových materiálech proti E. faecalis. Další částí je testování těchto antimikrobiálních obalových materiálů se silicemi při použití na masném výrobku, s následným mikrobiologickým rozborem růstu sledované bakterie.This thesis deals with testing of antimicrobial activity of plant essential oils as part of packaging systems for foodpackaging against bacteria genus Enterococcus. The first literature part is focused on characteristic of genus Enterococcus and his possible apperace in food and his negative effect on human health. Next topic of literature section is targeted on using plants as producers of essential oils and their use in food industry as active compounds with antimicrobial and atifugal activity. This includes also characteristic of selected aromatic plants growing in our geographical conditions. Last part of literature section is introduction of characteristic of packaging materials and theirs big importance in food industry. Practical part of this thesis is dealing with testing of packaging materials containg essential oils on theirs surface against E. faecalis. Another part of this experiment is testing these antimicrobial packaging materials on selected foods in this case meat product following with microbiological analysis of selected bacteria.
Klíčová slova:
antimikrobiální účinek; Enterococcus; Enterococcus faecalis; obalové materiály; rostlinné silice