Original title:
Zpracování syrovátky
Authors:
Kempná, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce na téma Zpracování syrovátky se zabývá významem, složením a využitím syrovátky ve výživě člověka. Syrovátka, ať už kyselá, vznikající při výrobě sýra nebo sladká, vznikající při výrobě tvarohu, je z výživového a zdravotního hlediska jedna z důležitých potravin, která by neměla v našem jídelníčku chybět. Hlavní náplní práce je chemické složení syrovátky, získávání syrovátky, základní technologické operace při úpravě syrovátky a její vzniklé produkty. V další části popisuji postupy zpracování syrovátky a jejích jednotlivých složek. Pokrok nastal, když se k separaci jednotlivých složek začali využívat membránové procesy. Využití syrovátky je v různých potravinářských technologiích. Z těch nejzajímavějších bych jmenovala mlékárenský, masný a pekárenský průmysl. Dále je popsán příznivý vliv jednotlivých složek syrovátky na organismus a zdraví člověka.This bachelor thesis is engaged Processing of whey, explores the meaning, composition and use the whey in human nutrition. Whey, whether the acid produced during the manufacture of cheese or sweet, resulting in the production of cheese, is a nutritional and health point of view, one of the most important foods that should not be missed in our diet. The main content of the chemical composition of whey, whey acquisition of basic technology operations in the treatment of whey and its resulting products. The next part describes the procedure for processing of whey and its various components. Progress occurred when the separation of the components began using membrane processes. Whey utilization in various food technology, the most interesting I appoint the dairy, meat and baking industry. Further is described a beneficial effect the individual components of the whey on the body and health.
Keywords:
složení syrovátky; syrovátka; syrovátkové výrobky; technologie; zpracování