Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zpracování syrovátky
Kempná, Eliška
Tato bakalářská práce na téma Zpracování syrovátky se zabývá významem, složením a využitím syrovátky ve výživě člověka. Syrovátka, ať už kyselá, vznikající při výrobě sýra nebo sladká, vznikající při výrobě tvarohu, je z výživového a zdravotního hlediska jedna z důležitých potravin, která by neměla v našem jídelníčku chybět. Hlavní náplní práce je chemické složení syrovátky, získávání syrovátky, základní technologické operace při úpravě syrovátky a její vzniklé produkty. V další části popisuji postupy zpracování syrovátky a jejích jednotlivých složek. Pokrok nastal, když se k separaci jednotlivých složek začali využívat membránové procesy. Využití syrovátky je v různých potravinářských technologiích. Z těch nejzajímavějších bych jmenovala mlékárenský, masný a pekárenský průmysl. Dále je popsán příznivý vliv jednotlivých složek syrovátky na organismus a zdraví člověka.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.