Original title:
Nutriční a zdravotní aspekty konzumace tuků včetně cholesterolu
Authors:
Kaňoková, Linda Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této bakalářské práci jsem se zaměřila především na to, jakou roli hrají tuky a cholesterol ve výživě člověka. Nejdříve jsem se věnovala obecné charakteristice živinového složení potravin, tedy makronutrientům a mikronutrientům, a po přiblížení těchto důležitých složek jsem navázala na lipidy, kde jsem se již podrobněji věnovala jejich nejvíce zastoupené části v potravě, kterou tvoří tuky. U tuků jsem specifikovala mastné kyseliny, které jsem rozdělila dle jejich nasycenosti. Dále jsem se zaměřila na fosfolipidy a jednu z doprovodných složek tuků, tedy cholesterol, u něhož jsem popsala jeho přirozený výskyt v potravě, metabolismus, transport pomocí lipoproteinů a význam v lidském organismu a ve výživě. Zmínila jsem se také o významném degenerativním onemocnění, jehož příčinu můžeme hledat především za nadměrnou konzumací nevhodného typu mastných kyselin. V neposlední řadě jsem aplikovala získané poznatky k pojednání možností ovlivnění hladiny celkového sérového cholesterolu a jeho HDL a LDL frakcí druhem konzumovaných mastných kyselin a množstvím přijímaného cholesterolu z potravy.In this bachelor thesis I mainly focused on the role of fats and oils along with cholesterol in human nutrition. At first I described nutrient composition of food, thus macronutrients and micronutrients and after describing those major food components I followed by describing lipids, where I predominantly focused on their most abundant part in food which consists of fats and oils. In this part I specified fatty acids and divided them according to the degree of their saturation. Next I described phospholipids and one of the accompanying substance of lipids, thus cholesterol, where I specified its natural occurence in food, metabolism, transport by lipoproteins and its importance in human body and nutrition. I also mentioned serious degenerative disease which can be caused by excess consumption of the wrong type of fatty acids. Last but not least I applied acquired knowledge to discuss the possibilities of influencing the level of total serum cholesterol and its HDL and LDL fraction by the type of consumed fatty acids and the amount of consumed cholesterol.
Keywords:
cholesterol; lipidy; lipoproteiny; mastné kyseliny; triacylglyceroly