Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční a zdravotní aspekty konzumace tuků včetně cholesterolu
Kaňoková, Linda
V této bakalářské práci jsem se zaměřila především na to, jakou roli hrají tuky a cholesterol ve výživě člověka. Nejdříve jsem se věnovala obecné charakteristice živinového složení potravin, tedy makronutrientům a mikronutrientům, a po přiblížení těchto důležitých složek jsem navázala na lipidy, kde jsem se již podrobněji věnovala jejich nejvíce zastoupené části v potravě, kterou tvoří tuky. U tuků jsem specifikovala mastné kyseliny, které jsem rozdělila dle jejich nasycenosti. Dále jsem se zaměřila na fosfolipidy a jednu z doprovodných složek tuků, tedy cholesterol, u něhož jsem popsala jeho přirozený výskyt v potravě, metabolismus, transport pomocí lipoproteinů a význam v lidském organismu a ve výživě. Zmínila jsem se také o významném degenerativním onemocnění, jehož příčinu můžeme hledat především za nadměrnou konzumací nevhodného typu mastných kyselin. V neposlední řadě jsem aplikovala získané poznatky k pojednání možností ovlivnění hladiny celkového sérového cholesterolu a jeho HDL a LDL frakcí druhem konzumovaných mastných kyselin a množstvím přijímaného cholesterolu z potravy.
Vliv přídavku oleje do krmiva modelového organismu na zastoupení mastných kyselin ve vybraných tkáních
Kaňoková, Linda
Diplomová práce se zabývá vlivem obohacení krmiva o různé typy olejů na zastoupení mastných kyselin ve vybraných tkáních modelového organismu. Čtyřicet samců pokusných potkanů, kmene Wistar Albino, bylo rozděleno do čtyř skupin a krmeno po dobu 10 týdnů denně ad libitum standardní směsí krmiva s přídavkem 8 % palmového, 8 % světlicového, 8 % rybího oleje nebo 8 % oleje z mořské řasy Schizochytrium sp. Potkani měli rovněž volný přístup k pitné vodě. Ze vzorků tkání (jaterní, svalové, viscerální tukové) byl extrahován tuk, který byl upraven na methylestery a analyzován pomocí plynové chromatografie. Z výsledků experimentu vyplývá, že přídavkem různých druhů olejů do krmiva modelového organismu lze ovlivnit depozici mastných kyselin v jeho tkáních. Přídavkem rybího oleje a oleje z mořské řasy Schizochytrium sp. došlo ke statisticky významnému snížení (p < 0,05) poměru PUFA n-6/n-3 ve všech pozorovaných tkáních na hodnotu rovnou nebo menší 1 ve srovnání s přídavkem palmového a světlicového oleje, což je považováno za příznivé pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.