Název:
Příčiny, diagnostika a prevence bachorových dysfunkcí skotu
Autoři:
Kadlecová, Aneta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou bachorových dysfunkcí skotu. Popisuje principy trávení jednotlivých živin v předžaludku a zabývá se také složením a významem bachorového ekosystému. Uvádí přehled krmiv využívaných ve výživě přežvýkavců, a to včetně rozdělení krmiv a popisu jejich vhodnosti i rizikovosti jejich zkrmování. Zabývá se také rozdílnými nároky na výživu v jednotlivých fázích reprodukčního cyklu a popisuje vliv výživy na produkci mléka a jeho obsahové složení. V poslední části popisuje jednotlivé bachorové dysfunkce včetně příčin vzniku, popisu příznaků a vlivu na produkci mléka. Obsahuje popis různých možností diagnostiky těchto onemocnění a zaměřuje se také na léčbu a prevenci jejich vzniku.This thesis is about rumen dysfunctions. The thesis describes the principle of digestion of individual nutrients in rumen and deals with composition and meaning of rumen ecosystem. It states a list of feeds used in ruminants nutrition and that including division of feeds and description of their suitability and risks their feeding. Thesis also deals with different nutritional claims in individual phases of reproductive cycle and describes the effect of nutrition on milk production and its composition. In the last part, you can read about individual rumen dysfunctions including causes of origin, description of symptoms and effect on milk production. It contains a description of different diagnos-tic options of these diseases and it focused on therapy and prevention of their origin too.
Klíčová slova:
bachor; dojnice; onemocnění; výživa