Název:
Zdravotní aspekty a využití probiotických mikroorganismů
Autoři:
Ishaková, Žaneta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá zdravotními aspekty a využitím probiotických mikroorganismů v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. V práci jsou charakterizovány některé probiotické rody a jejich mikrobiologické a technologické požadavky. Následně jsou popsány vlivy probiotik na onemocnění postihující imunitního a gastrointestinálního systému. Dále je práce zaměřena na probiotické produkty jako jsou doplňky stravy s obsahem probiotik a fermentované mléčné výrobky. Poslední část je věnována legislativním požadavkům na probiotika.The bachelor thesis deals with the health aspects and the use of probiotic microorganism in food and pharmaceutical industry. There are characterized some genera of probiotic and their microbiological and technological requirements in the work. Subsequently are described the effects of probiotic on diseases related to the immune and gastrointestinal system. Further work is focused on the probiotic products such as dietary supplements containing probiotics and fermented dairy products. The last part is devoted to the legislative demands on probiotics.
Klíčová slova:
bakterie mléčného kvašeni; doplňky stravy; fermentované mléčné výrobky; probiotika; střevní mikrobiota