Název:
Stanovení mikroflóry osiva vybraných druhů zeleniny a možnosti ochrany
Autoři:
Chalupová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá stanovením a vyhodnocením druhového spektra patogenů na semenech mrkve obecné (Daucus carota), petržele kořenové (Petroselinum crispum) a papriky roční (Capsicum annum). Stanovení mikroflóry bylo provedeno v laboratorních podmínkách. Povrchově dezinfikovaná nebo nedezinfikovaná semena byla kultivována na živné půdě PDA a filtračním papíře. Kontaminace semen bakteriemi a kvasinkami byla nízká. Většinu patogenů tvořili zástupci říše Fungi. Nejčastěji byly identifikovány druhy z rodů Alternaria a Cladosporium. Druhové spektrum patogenů se mezi odrůdami jednotlivé zeleniny nelišilo. Ve většině případů byl u semen z nedezinfikované varianty zjištěn statisticky významně vyšší počet patogenů než u dezinfikované varianty.The aim of this diploma thesis is assessing the determination and evaluation of pathogens species spectrum in carrot (Daucus carota), parsley (Petroselinum crispum) and pepper (Capsicum annum) seeds. The microflora was determined in laboratory conditions. The surface disinfected seeds and non-disinfected seeds were cultivated on culture medium PDA and filter paper. The level of bacterial and yeast contamination was low. The major part of pathogenswere fungi pathogens. The most often found pathogens were species from Alternaria and Cladosporium genus. The species spectrum was not different between individual varieties of carrot, parsley and pepper. In most cases, non-disinfected seeds had significantly higher amount of pathogens than the disinfected seeds.
Klíčová slova:
houbové patogeny; patogeny semen; semeno