Název:
Analýza mastných kyselin ve vybraných tkáních prasat po aplikaci rybího tuku do krmné dávky
Autoři:
Hrazdilová, Zlata Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Literární přehled teoretické části diplomové práce se zaměřuje na všeobecnou klasifikaci lipidů, jejich rozdělení, charakteristiku mastných kyselin, zejména polynenasycených mastných kyselin řady n3, kyselině alfa linolenové, eikosapentaenové a dokosahexaenové a kyselinám řady n6. Je popsán jejich metabolismus. Odbourávání pomocí beta oxidaxce, biosyntéza a konverze nenasycených mastných kyselin na eikosanoidy, jejich funkci, následný účinek na organismus a zdravotní stav, zastoupení nenasycených mastných kyselin ve výživě, fortifikace potravinových zdrojů a krmiv za účelem zlepšení zdravotního stavu a tvorbu funkčních potravin. Praktická část je zaměřena na analýzu mastných kyselin ve vzorcích svalové, tukové a jaterní tkáně prasat po aplikaci 2,5 % rybího oleje a 2,5 % palmového oleje do krmné dávky. Lyofilizované vzorky tkání byly derivatizovány, následně stanoveny pomocí plynové chromatografie a výsledky byly statisticky vyhodnoceny.Literar review of thesis is focused on clasification of lipids, fatty acids characteristics, particularly polyunsaturated acids n3 alpha linolenic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid; and polyunsaturated acids n6. There is description of metabolic reactions. Degradation by beta oxidation, biosynthesis and conversion to eicosanoids. Function and effect of eicosanoids to organism and health, nutritional representation of this fatty acids, fortification of food sources, feed in interest of improvement health condition and functional foods producing. The practical part is focused on fatty acids analysis in muscular, liver and adipose tissue of pigs after feed fortification by 2,5 % fish oil and 2,5 % palm oil in the diet. Lyofilizated samples were derivatized and determinated by gas chromatography method. Results were evaluated by statistics program.
Klíčová slova:
DHA; EPA; fortifikace; mastné kyseliny; plynová chromatografie; prase; PUFA; rybí olej