Název:
Hygienická kvalita mléka
Autoři:
Holá, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá hygienickou kvalitou mléka, možnosti jeho ovlivnění ve stáji v procesu chovu i při jeho získávání. Teoretická část podrobně popisuje jednotlivé složky mléka, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy a zaměřuje se na hygienu získávání mléka před i po dojení. Dále je zde popsáno tepelné ošetření mléka, včetně onemocnění skotu, které ovlivňuje mléčnou užitkovost. V praktické části se hodnotí kvalita mléka ve vybraném zemědělském podniku. Vychází se z výsledků laboratorních rozborů mléka, které jsou hodnoceny podle ročního období a zdravotního stavu dojnic.This work deals with the hygienic quality of milk, the possibilities of its influence in the barn in the process of breeding and in its acquisition. The theoretical part describes in detail the various components of milk, such as proteins, fats, carbohydrates and focuses on hy-giene of the milk before and after milking. There is also described heat treatment of milk, including cattle diseases that affect milk production. In the practical part evaluates the qual-ity of the milk sold in selected farm. Starting from the results of laboratory analyzes of milk, which are assessed according to the season and the state of health of dairy cows.
Klíčová slova:
hygiena mléka; mléko; onemocnění skotu; složení mléka; tepelné ošetření