Original title:
Fenolické látky vo vybraných rastlinných druhoch
Authors:
Boško, Rastislav Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou fenolických látek jako jsou fenolické kyseliny a flavonoidy ve vybraných rostlinách, jako je jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata L.), kde byl sledován obsah kyseliny chlorogenové, kyseliny kávové, verbaskosidu, kyseliny ferulové, rutinu a kvercetinu. V lípě srdčité (Tilia cordata Mill.) byl sledován obsah kyseliny chlorogenové, kyseliny kávové, rutinu, hyperosidu, isokvercitrosidu, tilirosidu, kvercetinu a kempferolu. V měsíčku lékařském (Calendula officinalis L.) byl sledován obsah kyseliny chlorogenové, kyseliny kávové, kyseliny kumarové, rutinu, hyperosidu, isokvercitrosidu, kvercetinu a kempferolu. V bezu černém (Sambucus nigra L.) byl sledován obsah kyseliny chlorogenové, kyseliny kávové, rutinu, hyperosidu, isokvercitrosidu, kvercetinu a kempferolu. Ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a.s. (VÚPS) byla provedena extrakce fenolických látek z uvedených rostlin a následně byly tyto látky podrobeny chromatografické analýze na kapalinovém chromatografu UPLC s PDA detektorem.This diploma thesis deals with the analysis of phenolic compounds such as phenolic acids and flavonoids in selected plants, such as ribwort plantain (Plantago lanceolata L.) in which the content of chlorogenic acid, caffeic acid, verbascoside, ferulic acid, rutin and quercetin was monitored. The content of chlorogenic acid, coffee acid, routine, hyperoside, isoquercitroside, tiliroside, quercetin and kaempferol was monitored in small-leaved lime (Tilia cordata Mill.) In addition, the content of chlorogenic acid, caffeic acid, coumaric acid, rutin, hyperoside, isoquercitroside, quercetin and kaempferol was monitored in marigold (Calendula officinalis L.). Also the content of chlorogenic acid, coffee acid, rutin, hyperoside, isoquercitroside, quercetin and kaempferol was monitored in elderberry (Sambucus nigra L.). Similarly the extraction of phenolic compounds from these plants was carried out and subsequently subjected to chromatographic analysis on a UPLC liquid chromatograph with a PDA detector at the Research Institute of Brewing and Malting, Plc.
Keywords:
bez; fenolické kyseliny; fenolické látky; flavonoidy; jitrocel; lípa; měsíček