Název:
Variabilita obsahu a složení silic u vybraných druhů koření (Ocimum basillicum L., Satureja hortensis L. a Majorana hortensis Moench.)
Autoři:
Benešová, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce Variabilita obsahu a složení silic u vybraných druhů koření (Ocimum basillicum L., Satureja hortensis L. a Majorana hortensis Moench.) se zabývá rostlin-nými druhy, jejichž hlavní obsahovou složkou jsou silice. Je zde popsán způsob izolace silic z rostlin, jednotlivé složky silic, jejich variabilita a způsoby využití. Vybraní zástupci tzv. zelené koření se řadí do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), jejichž typickým rysem je právě vysoký obsah silic. V praktické části byly hodnoceny tyto druhy: bazalka pravá (Ocimum basilicum), satu-rejka zahradní (Satureja hortensis L.) a majoránka zahradní (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis). Byl stanoven obsah silic v jednotlivých druzích, metodou destilace vodní parou a následně bylo zjištěno složení silic pomocí plynové chromatografie.The thesis Variability and composition of essential oil content of selected spices (Oci-mum basillicum L., Satureja hortensis L. and Majorana hortensis Moench.) Deals with plant species of whose main ingredient is oil. There is described a process for the isola-tion of essential oils from plants, individual components of essential oils, their variability and ways of using. Selected representatives of the so called green spices belong to the mint family (Lamiaceae), whose typical feature is very high content of essential oils. In the practical part were evaluated following species: basil (Ocimum basilicum), sum-mer savory (Satureja hortensis L.) and marjoram (Origanum majorana syn. Majorana hortensis). Essential oil content was determined in each type, by steam distillation and then the composition of essential oils was found by gas chromatography.
Klíčová slova:
bazalka; destilace vodní parou; majoránka; plynová chromatografie; saturejka; silice