Název:
Pohanka v potravinářských technologiích
Autoři:
Bazalová, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce Pohanka v potravinářských technologiích je zaměřena na dříve poměrně oblíbenou a hojně pěstovanou plodinu, a tou je pohanka. Pseudocereálie, která se řadí pro své vlastnosti k obilovinám je po dlouhém ústupu opět na vzestupu a těší se rostoucí oblíbenosti. Práce popisuje původ, historii používání, botanickou charakteristiku a pěstování. V nemalé míře se dále věnuji chemickému složení pohankové nažky, a to převážně s ohledem na látky, které jsou v ní obsaženy nejvíce, a které jsou pro nás velice cenné. V další části je popsáno technologické zpracování ve mlýnech a pekárnách. A v neposlední řadě je zmíněno nepotravinářském využití pohanky jako je např. krmivo pro hospodářská zvířata a náplň do polštářů.The bachelor thesis Buckwheat in Food Technology is focuses on a relatively popular and richly grown crop, it is buckwheat. Pseudo-cereal, which ranks to grain for her properties, is again on the rise after a long recession and enjoying rising popularity. The work describes origin, history of use, botanical characteristics and cultivation. To a great extent, I also focus on the chemical composition of buckwheat coatings, especially with regard to the substances most frequently found in this plant, which are very valuable to us. The next part describes technological processing in mills and bakeries. Last but not least, is mention non-food use as livestock feed and pillowcases.
Klíčová slova:
pohanka; pseudocereálie; rutin; výživa