Název:
Hodnocení obsahu mykotoxinů v objemných krmivech jako primárním zdroji antinutričních látek v potravním řetězci
Autoři:
Bartoňková, Natálie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit obsah mykotoxinů v objemných krmivech. Hodnoceny byly vzorky objemných krmiv jílku vytrvalého, křížence jílku mnohokvětého, srhy laločnaté, jetele lučního, křížence jetele lučního a vojtěšky seté. Obsah zearalenonu a deoxynivalenolu byl stanoven metodou ELISA. Rozdíl byl v obsahu mykotoxinů v zelené píci a silážích. Na obsah deoxynivalenolu měl průkazný vliv druh i konzervace (P menší než 0,05). V zelené píci trav se obsah deoxynivalenolu pohyboval v rozmezí 0,14 až 2,23 mg/kg, u siláží se obsah snížil. U jetelovin byl průkazný vliv konzervace (P menší než 0,05) na obsah deoxynivalenolu, kdy zelená píce obsahovala vyšší množství, a to v rozmezí 0,47 až 1,31 mg/kg. Obsah zearalenonu byl u trav podobný v zelené píci i v siláži, až na variantu křížence jílku, který v siláži dosahoval hodnot až 959,98 mikrog/kg. U jetelovin mělo na obsah zearalenonu vliv stanoviště, kdy v Troubsku byly naměřeny vyšší hodnoty mykotoxinu v siláži, naopak ve Vatíně byl vyšší obsah v zelené píci.The aim of this thesis was to evaluated the content of mycotoxins in bulky feed. It was evaluated samples of bulky feed of perennial ryegrass, hybrid of italian ryegrass, orchard grass, red clover, hybrid of red clover and lucerne. The content of zearalenon and deoxynivalenol was established by metod ELISA. The difference was in content of mycotoxins in green fodder ang silages. On the content of deoxynivalenol had conclusive influence the type and the preservation (P less 0,05). In green fodder of the grass content of the deoxynivalenol was moveing between 0,14 and2,23 mg/kg, in silages was reduced. In clovers was conclusive influence of preservation (P less 0,05) on the content of the deoxynivalenol, when the green forred contained higher amount between 0,47 and 1,31 mg/kg. The content of the zearalenon was in grasses similar like in green fodder and silage, except for variant křížence jílku, which in the silage achieved values up to 959,98 microg/kg. On the content of zearalenon in clovers had influence the base, when in Troubsko was recorded higher ammount of mycotoxins in silages, while in Vatín the content was higher in green fodder.
Klíčová slova:
krmiva; mykotoxiny; siláž; zelená píce