Název:
Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů
Autoři:
Andrýsek, Lukáš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na téma Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů. V rámci praktické části byl proveden maloparcelní polní pokus s cílem prověřit účinek mimokořenové výživy hnojivy od firmy Klofáč spol. s r.o. na kvalitu a výnos cukrové řepy. Testována byla listová hnojiva Insenol, Carbon Si, Fumag 6NK Ca, Sulfika SB-C, Carbon Bor K. U všech zmiňovaných hnojiv byl prokázán příznivý vliv na technologickou jakost cukrové řepy. Došlo ke snížení obsahu škodlivého alfaaminodusíku, hodnoty se pohybovaly maximálně do 20 mg na 100 g řepy, snížil se i obsah rozpustného popela. Maximální hodnoty dosahovaly pouze do 0,34 %. Výrazně se zvýšila cukernatost a vyzrálost cukrovky. Hodnoty MB faktoru se pohybovaly v rozmezí 11,1 až 14,3. Mimokořenová výživa přispěla ke sklizni vysoce kvalitní suroviny pro následné zpracování. Bezesporu k tomu přispěly i příznivé povětrnostní podmínky a kvalitní základní agrotechnika.The aim of this bachelor thesis has been to draw up a literature review on The quality of sugar beet after applying intensifying factors. In the practical part, a small-parcel field experiment has been conducted with the aim to examine the effect of extraroot nutrition from a company Klofáč spol. s.r.o. on the quality and the yield of sugar beet. We have tested these foliate fertilisers: Insenol, Carbon Si, Fumag 6NK Ca, Sulfika SB C, Carbon Bor K. For all these fertilisers, a positive effect on the technological quality of sugar beet has been proven. There has been a decrease in the content of harmful alpha amino nitrogen, the values varied up to 20 mg per 100 g of sugar beet, and there has also been a decrease in the content of soluble ash. Maximal values amounted only to 0.34 %. There has been a significant increase in sugar content and ripeness of the sugar beet. The values of MB factor ranged from 11.1 to 14.3. The extra-root nutrition has contributed to a harvest of high quality feedstock for subsequent processing. Indisputably, the good weather conditions and quality basic agrotechnology have also contributed with their part to it.
Klíčová slova:
agrotechnika; cukrovka; kvalita produkce; listová hnojiva; výnos