Original title:
Identifikace potenciálních oblastí vzniku ztrát a odpadu ve vybraném potravinářském oboru
Authors:
Varholík, Patrik Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce je identifikovat potenciální oblasti vzniku potravinového odpadu a ztrát ve skupině výroby mlýnských a škrobárenských výrobků – CZ-NACE 10.6. V první části jsou identifikované zavedené pojmy spojené s potravinářským průmyslem (plýtvání potravinami, potraviny, potravinová ztráta a odpad a potravinový řetězec). Dále je v této části práce věnovaná pozornost podnikovým procesům a procesnímu řízení. Druhá část bakalářské práce mapuje zpracovatelský průmysl, potravinářskou výrobu a výrobu mlýnských a škrobárenských výrobků na základě sekundárních dat. Dále jsou mapované procesy ve dvou mlýnech a jedné škrobárně. Na základě primárních dat jsou popsané procesy probíhající v podnicích a ztráty/odpady, které při nich vznikají. Odpady a ztráty jsou zužitkované a vznikají z nich vedlejší produkty. Díky technologické vyspělosti podnikových procesů k plýtvání potravin nedochází, a když ano, tak jen při náhodných událostí.The aim of this bachelor's thesis is to identify any potential areas of food losses and waste generation in the group Manufacture of grain mill products, starches and starch product – CZ-NACE 10.6. The first part of this thesis aims to establish key words connected to the food industry (food wastage, food waste, food loss and supply chain). Furthermore, this section describes business processes management. The second part focuses of the manufacturing industry, food production, manufacture of grain mill products, starches and starch product, based on secondary data sources. Furthermore, the processes are described in two mills and a starch factory. The losses and waste produced in the industries are explained based on primary data. Food waste and losses are mostly by-products used in other industries. Thanks to the modernized industry the waste production is minimalized and if it occurs it's only because of accidental events.
Keywords:
plýtvání potravinami; podnikové procesy; potravinová ztráta a odpad; výroba mlýnských a škrobárenských výrobků