Název:
Franchising in the Czech food market
Autoři:
Macura, Michal Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] The topic of this diploma thesis is “Franchising in the Czech food market”. The objective of this thesis is to create a model of entry the food market in form of recommendations for future franchisees. These recommendations will be based on own work of the author, who will use strategic management methods to evaluate the market both internally and externally using methods such as SWOT, PESTE, IFE and EFE matrix or Porter’s five forces. Market analysis will be accompanied by analysis of primary data obtained from owners of active food stores who concentrate on high-quality, farmers’ and regional products. Regression analysis is used to process these data and provide results on which factors are important and which influence the economic performance of the food store. Advantages and disadvantages of franchising as seen by experienced franchisees are then presented to complete all necessary information to give final recommendation for potential franchisees for their future entrance to the market.Téma této diplomové práce je “Franchising na českém trhu s potravinami”. Hlavním cílem této práce je především vytvoření modelu vstupu na trh prostřednictvím doporučení potenciálním franchisantům. Tato doporučení budou vycházet z práce autora s daty, která využije k analýze a zhodnocení interní i externí situace na trhu pomocí metod strategického managementu jako jsou SWOT, PESTE, IFE a EFE matice nebo Porterových pět konkurenčních sil. Tyto metody budou podpořeny a doplněny analýzou primárních dat získaných od majitelů obchodů s kvalitními, farmářskými a regionálními produkty. Data budou zpracována mimo jiné pomocí regresní analýzy a dají odpověď na otázku, které faktory jsou důležité pro ekonomický výkon obchodu. Nakonec budou zpracovány a zhodnoceny výhody a nevýhody franchising tak, jak je vidí zkušení franchisanti. Tím budou zkompletovány všechny informace nezbytné k tomu, aby byla na konci přednesena konečná doporučení budoucím franchisantům před vstupem na trh.
Klíčová slova:
franchising; kvalitní potraviny; model vstupu na trh; PEST; Porterových pět konkurenčních sil; SWOT