Název:
Vliv zástinu na úrodu kávovníku robusta
Autoři:
Klimková, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kávovník patří mezi nejvýznamnější tržní plodiny. Narůstající poptávka po kávě vyvolala úsilí o zvýšení výnosů a produkce kávy. Začaly vznikat nové odrůdy a nové pěstitelské systémy. Tradiční agrolesnické systémy pěstování kávovníků v zástinu začaly vytlačovat moderní monokulturní plantáže, které jsou ale dlouhodobě neudržitelné. Agrolesnické systémy pěstování kávovníků poskytují celou řadu ekosystémových služeb, které mohou pomoci zlepšit živobytí zemědělců, podporovat produkci plodin a zachovat biologickou rozmanitost. Tato práce byla provedena za účelem zhodnocení vlivu zástinu na úrodu kávovníku statného. Pro vyhodnocení byla porovnávána produktivita a kvalita plodů kávovníků rostoucích v zástinu dalších stromů s kávovníky pěstovanými na přímém slunci. Výsledky ukazují, že pěstování kávovníků v zástinu má srovnatelné výnosy s monokulturními plantážemi.The coffee plant is one of the most important market crops. The growing demand for coffee has prompted efforts to increase yields and coffee production. New coffee varieties and new growing systems have begun to emerge. Traditional shade grown coffee agroforestry systems have begun to push out modern monoculture plantations, which are unsustainable. Agroforestry coffee systems provide a number of ecosystem services that might help improve farmers' livelihoods, sustain production of crops and conserve biodiversity. This work was conducted to evaluate the effect of shade on Robusta coffee yields. To achieve this, productivity and berries quality of coffee plants growing under shade trees were compared with those of coffee plants growing under direct sun light. The results show that shade-grown coffee has comparable yields with monoculture plantations.
Klíčová slova:
agrolesnictví; ekosystémové služby; Kambodža; kávovník