Název:
Využití lnu a lněné vlákniny v pekárenské výrobě
Autoři:
Chalupníková, Romana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V bakalářské práci je zahrnuta problematika pěstování lnu olejného od přípravy půdy před setím po sklizeň. Dále jsou zde popsány jeho kvalitativní faktory a požadavky, které ovlivňují jeho jakost. V práci je podchyceno chemické složení semene, které je bohaté na vlákninu, tuky, bílkoviny aj. z nutričního hlediska a využití semena lnu v potravinách. Semena lnu se využívají pro výrobu lněného oleje, lněné mouky aj., které se cení pro svůj vysoký obsah výživových látek. V praktické části je vytvořena receptura s přidáním lněné vlákniny ze zlatého a hnědého lnu. Po provedení Rapid-Mix-Testu jsou jednotlivé kusy pečiva senzoricky zhodnoceny a data zpracována.The bachelor thesis describes the issue of growing flaxseed from soil preparation before sowing to harvest. Furthermore, it describes its qualitative factors and requirements that affect its quality. The paper describes the chemical composition of the seed, which has a high content of fiber, fats, proteins, etc. from the nutritional point of view and the use of flax seed in food. Flax seeds are used for the production of linseed oil, flax flour, etc., which are valuable for their high nutrient content. In the practical part is created a recipe with the addition of flax fiber from gold and brown flax. After the Rapid-Mix Test, the individual pieces of pastry are sensory and processed data.
Klíčová slova:
len; pečivo; vláknina