Název:
Eliminace negativního vlivu tepelného stresu u brojlerových kuřat pomocí rostlinných aditiv
Autoři:
Zmrhal, Vladimír Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv zkrmování rostlinného aditiva na bázi extraktů z kurkumy (Curcuma) a šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis) brojlerovým kuřatům vystaveným tepelnému stresu v závěru výkrmu na parametry užitkovosti, kvalitu masa, hmotnosti lymfatických orgánů, biochemický profil krve, hladiny pro a proti zánětlivých cytokinů, heat shock proteinů, počty leukocytů, zdánlivé ileální stravitelnosti aminokyselin, metabolizovatelnost energie a chování kuřat. Rostlinné aditivum zkrmované od 21. dne věku kuřat průkazně zlepšovalo (P<0,05) konverzi krmiva při optimálních teplotách a průkazně zvyšovalo (P<0,05) přírůstek kuřat v období zvýšených teplot (27–29 °C). Přídavek rostlinného aditiva průkazně zvyšoval (P<0,05) metabolizovatelnost energie a také zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin lysinu, threoninu, argininu, histidinu, fenylalaninu, valinu, leucinu, isoleucinu, tyrosinu, serinu, glycinu, kyseliny asparagové a glutamové a alaninu. V rámci etologického pozorování byly zjištěny průkazně nižší (P<0,05) projevy termoregulačního chování (oddálení křídel od těla a otevření zobáků) v pokusné skupině s bylinnými extrakty. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že přídavek směsi extraktů z kurkumy a šišáku bajkalského může být využit ke snížení negativních dopadů tepelného stresu na užitkovost brojlerových kuřat.The aim of the diploma thesis was to evaluated the effect of supplementation plant additive based on extracts, from turmeric (Curcuma) and baical skullcap (Scutellaria baicalensis) on broiler chickens exposed to heat stress at the end of fattening. The effect of plant additive on performance parameters, meat quality, lymphatic organ weight, biochemical blood profile, pro and anti-inflammatory cytokine levels, heat shock proteins, leukocyte counts, apparent ileal amino acid digestibility, metabolizable energy and chicken behavior were evaluated. Plant additive fed from the 21st day of chickens age significantly improved (P<0.05) feed conversion ratio at optimal temperatures and significantly increased (P<0.05) body weight gain at elevated temperatures (27–29 ° C). The addition of plant additive has significantly increased (P<0.05) metabolizable energy as well as the apparent ileal digestibility of the amino acids lysine, threonine, arginine, histidine, phenylalanine, valine, leucine, isoleucine, tyrosine, serine, glycine, aspartic and glutamic acid and alanine. Significantly lower (P<0.05) manifestations of thermoregulatory behavior (wings lifting and open beaks) in the experimental group with plant extracts were found in the ethological observation. Results of diploma thesis showed that the addition of a mixture of turmeric and baical scullcap extracts can be used to reduce the negative effects of heat stress on the performance of broiler chickens.
Klíčová slova:
brojlerová kuřata; Curcuma; ileální stravitelnost; konverze krmiva; Scutellaria baicalensis; tepelný stres