Název:
Chuťové preference králíků při krmení obilovin s různou barvou obilky
Autoři:
Novotný, Jakub Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá porovnáním struktury krmných směsí a zbytků krmiva po předložení hybridním králíkům Hyla. Namíchány byly dvě krmné směsi – kontrolní a pokusná. Pokusná směs obsahovala 10 % purpurové pšenice PS Karkulka, kontrolní 10 % běžné pšenice Vanessa. Pro zjištění velikostního zastoupení částic byly krmné směsi i zbytky krmiva separovány na sítech s různými velikostmi ok. Následně se mezi sebou porovnala směs se zbytky krmiva z této směsi. Zde bylo statistky průkazně (P<0,05) vyhodnoceno, že nejvíce králíci přijímaly částice nad 2 mm (jejich podílové množství se snížilo). Naopak podíl částic pod 2 mm se u zbytků krmiva zvýšil. Pro zjištění preferované chuti mezi různě barevnou pšenicí (PS Karkulka vs. Vanessa) byly částice nad 2 mm rozebrány na jednotlivé komponenty (granule, pšenice, kukuřice zvlášť a ječmen s ovsem dohromady). Dále byly porovnány podíly množství. Z výsledků vyplynulo, že králíci ochotněji přijímali purpurovou pšenici PS Karkulku oproti klasické pšenici Vanessa se statistickou průkazností (P<0,05). Další část byla věnována hodnocení užitkovosti králíků. Byly hodnoceny hmotnostní přírůstky, hmotnost a výtěžnost jatečně upraveného těla, spotřeba a konverze krmiva. V těchto ohledech nebyl zjištěn žádný statisticky průkazný rozdíl (P˃0,05) mezi krmením směsí s obsahem 10 % pšenice PS Karkulka a směsí s 10 % pšenice Vanessa.The thesis compares the structure of feed mixture and the feed residues after the feeding broilers rabbits Hyla. There were made two different feed mixtures – the control one and the experimental one. The experimental feed mixture contained 10 % of purple grain wheat called PS Karkulka. In the control one was used 10 % of wheat Vanessa with classical colour of grain. The feed mixtures and the feed residues were separated on different wide sieves to find the size share. Than the feed mixture and the feed residues were compared. The quantity of parts bigger than 2 mm in the feed residues decreased and the quantity of parts smaller than 2 mm increased. Both with statistical significance (P<0.05). To detect the taste preferences between PS Karkulka and Vanessa the parts bigger than 2 mm in both types of feed residues were separated to individual components and compared. There was found that rabbits preferred the colored grained wheat (PS Karkulka) more than the classical one (Vanessa) with statistical significance (P<0.05). The next part is about performance parameters. The weight gain, carcass weight, carcass yield, feed consumption and feed conversation ratio were evaluated. In all of that parameters there were not found statistically significant differences (P˃0.05) between control group and experimental group.
Klíčová slova:
anthokyany; barevné zrno; hyla; krmné směsi; PS Karkulka; pšenice; separace; Vanessa; výživa králíků