Název:
Faktory a souvislosti formování komoditní vertikály mléka
Autoři:
Lekešová, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá faktory a souvislostmi formování komoditní vertikály mléka. Zobrazuje nejen trh mléka tuzemský, ale také trhy zemí Evropské unie a vybrané části světa. Práce dále zobrazuje a hodnotí změny, které vyvstaly se vstupem do Evropské unie, s čímž se pojí vstup na společný trh, a zavedení nových nástrojů Společné zemědělské politiky. K hodnocení změn využívá výsledků analýz vývoje stavu dojnic, užitkovosti, celkové produkci mléka, mléčných produktů a jejich celkové spotřebě. Dále práce specifikuje podnikatelskou sféru, zachycuje koncentraci největších zpracovatelů v České republice i ve světě, kteří určují cenu na trhu. V rámci společného trhu práce také zobrazuje zahraniční obchod, kdy využívá výsledky analýz exportu a importu mléka a mléčných produktů. S využitím standardních metodických postupů a přehledu měsíčních cen mléka, másla a sýru Eidam, je analyzováno postavení prvovýrobců, zpracovatelů a koncových spotřebitelů prostřednictvím koeficientu elasticity cenové transmise a mezitržní cenové diference za období 2002–2018.The diploma thesis deals with the factors and connections of forming of commodity chain of milk. It shows not only the domestic milk market but also selected countries of the European Union and selected parts of the world. The work also shows and evaluates the changes that have arisen regarding joining the European Union, with this there is connection with the entry to the common market and the introduction of new instruments of the common agricultural policy. To analyze the changes it uses the results of analyzes of dairy cows development, utility, total milk production, dairy products and their total consumption. Further on, the work specifies the business sphere, captures the concentration of the largest processors in the Czech Republic and in the world, who determine the market price. Within the common market, the work also displays foreign trade, using the results of milk export and import analyzes and milk products analyzes. Using standard methodological procedures and monthly price overview of milk, butter and Eidam cheese, the position of primary producers, processors and end consumers is analyzed through the coefficient of elasticity of price transmission and the inter-market price difference for the period of 2002–2018.
Klíčová slova:
cenová transmise; komoditní vertikála; mléko; mléčné produkty