Název:
The occurrence of mycotoxins in feed materials
Autoři:
Twumasi, Edward Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Mycotoxins are secondary toxic metabolites, produced by several genera of Aspergillus, Fusarium and Penicillium occurring in foods and feeds. Mycotoxins, receiving considerable global attention are aflatoxins, ochratoxin A, T-2 toxin, Deoxynivanelol, fumonisins, zearalenone, citrinin, patulin and ergot alkaloids. The treated group of barley (A variant) was treated with Hutton (0.8 l/ha at BBCH of 36) + Zantara (1.5 l/ha, BBCH of 65). Another group (B variant) was treated with the combination of Hutton (0.8 l/ha, BBCH of 36) + Prosaro EC250 (0.75 L/ha, BBCH of 65). The control group, used for comparison with the treated samples, was untreated. Barley was harvested at full maturity. The barley samples were analysed using high pressure liquid chromatography in tandem with mass spectrometry detection. The method has been optimized for 57 kinds of mycotoxins in our previous research. The advantage of this technique is the ability to detect a wide range of mycotoxins, including masked mycotoxins and ones that are present at low level. In this study, following mycotoxins were detected: deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucoside, 3-acetyl-deoxynivalenol, 15-acetyl-de¬oxynivalenol, zearalenol, β-zearalenol, enniatin A, enniatin A1, en¬niatin B, enniatin B1, alternariol, alternariol, and methyl-ether. Moreover, the result from this study suggests that, there are likely the occurrences of mycotoxins after antifungal treatment which gives an indication that there is a need for the verification of less known mycotoxins in food products.Mykotoxiny jsou sekundární toxické metabolity, produkované několika rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium vyskytují se v potravinách a krmivech. Mykotoxiny, které se vyznačují značnou globální pozorností, zejména aflatoxiny, ochratoxin A, toxin T-2, deoxynivanelol, fumonisiny, zearalenon, citrinin, patulin a námelové alkaloidy. Pokusná skupina ječmene (varianta A) byla ošetřena přípravkem Hutton (0,8 l / ha při BBCH 36) + Zantara (1,5 l / ha, BBCH 65). Další skupina (varianta B) byla ošetřena kombinací Huttonu (0,8 l / ha, BBCH 36) + Prosaro EC250 (0,75 L / ha, BBCH 65). Kontrolní skupina, použitá pro srovnání s ošetřenými vzorky, byla neošetřena. Ječmen byl sklízen v plné zralosti. Vzorky ječmene byly analyzovány pomocí kapalinové chromatografie. Ve vzorcích bylo analyzováno celkem 57 mykotoxinů. Výhodou této techniky je schopnost detekovat širokou škálu mykotoxinů, včetně maskovaných mykotoxinů a těch, které jsou přítomny na nízké hladině. V této studii byly zjištěny následující mykotoxiny: deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glukosid, 3-acetyl-deoxynivalenol, 15-acetyl-deoxynivalenol, zearalenol, β-zearalenol, enniatin A, enniatin A1, eniniatin B, enniatin B1 , alternariol, alternariol a methyl-ether. Výsledky této studie navíc naznačují, že výskyt mykotoxinů po antifungálním ošetření může eliminovat určité skupiny mykotoxinů.
Klíčová slova:
antifungální látky; maskované mykotoxiny; mykotoxiny