Název:
Stanovení vitaminu C v doplňcích stravy
Autoři:
Ovchynnikova, Oleksandra Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce „Stanovení vitaminu C v doplňcích stravy“ se zabývá porovnáním koncentrace vitaminu C v šumivých tabletách a sypkých směsích, skladovaných v tubách s odlišnými uzávěry (s molekulárním sítem, se silikagelem a pouze samotný uzávěr) v průběhu skladování. Byla provedena analýza dvou šarží potravinových doplňků určených pro dospělou a dětskou populaci (Revital C vitamin 500 mg a MaxiVita Kids Multivitamin s obsahem vitaminu C 40 mg). Měření se provádělo po 6 měsících od výroby, po 10 měsících a po 14 měsících skladování. Obsah vitaminu C byl stanoven titrační metodou a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Bylo provedeno porovnání typů uzávěru, šarží výrobků, jednotlivých měření a metod stanovení vitaminu C. Na základě měření se zjistilo, že po určité době uskladnění koncentrace vitaminu C výrazně klesá. Nicméně druh uzávěru neměl zásadní vliv na obsah vitaminu C v šumivých tabletách a sypkých směsích.The thesis „Determination of Vitamin C in Food Supplements“ is concerned with the comparison of vitamin C concentration levels in effervescent tablets and bulk mixtures stored in tubes with different closures (molecular sieve, silica gel, and the solitary closure) after a certain storage time. Two batches of dietary supplements for adult and juvenile populations were analyzed (Revital vitamin C 500 mg and MaxiVita Kids Multivitamin containing 40 mg of vitamin C). Measurements were taken 6 months after production, then after 10 months and after 14 months of storage. The content of vitamin C was determined by the titration method and high performance liquid chromatography (HPLC). The types of closures, batches of products, individual measurements and methods of vitamin C determination were compared. Based on the measurements, it was found that after some time the concentration of vitamin C decreased significantly. Nevertheless, the type of closure did not significantly affect the vitamin C level in effervescent tablets and bulk mixtures.
Klíčová slova:
doplňky stravy; HPLC; kyselina askorbová; titrace; vitamin C