Název:
Analýza trhu biopotravin a trendů stravování v lokalitě Brno-město
Autoři:
Rybáriková, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma „Analýza trhu biopotravin a trendů stravování v lokalitě Brno-město“ se zabývá problematikou biopotravin a produktů v biokvalitě, zaměřená na možnosti dostupnosti biopotravin v prodejnách a stravovacích zařízeních. Práce je rozdělena na dvě části – literární a experimentální část. Součástí práce jsou definice samotných biopotravin a jejich zpracování, systému kontroly a jejich značení spolu s legislativou ekologického zemědělství. Podstatná část práce je věnována analýze českého trhu pomocí dotazníkového šetření a cenového monitoringu vybraných potravin. Dotazník obsahoval dvanáct otázek zaměřených na preference spotřebitelů při nákupu biopotravin a stravování v biokvalitě. Závěrem jsou shrnuty výsledky z dotazníkového průzkumu spolu s porovnáním monitoringu cen potravin ve vybraných prodejnách.The focus of the thesis “Analysis of the market of organic food and trends of catering in the region Brno-city” is the topic of organic food and products in terms of quality, in particular in relation to availability of organic food in shops and catering facilities. The thesis is divided into two parts - literary and experimental part. The work includes definitions of organic food, processing of organic food, and system of controls and their labeling, together with the laws relevant for organic farming. A substantial part of the thesis is devoted to analysis of the Czech market using a questionnaire survey and price monitoring of selected types of food. The questionnaire contains twelve questions focused on consumer preferences when buying organic food and eating organic quality meals. The conclusion contains results of the questionnaire summarized together with the comparison of food price monitoring in selected stores.
Klíčová slova:
bio restaurace; biopotraviny; cenový monitoring; ekologické zemědělství; trh s biopotravinami