Název:
Vztah SNP v genu pro leptin a parametrů vnitřního prostředí býků Českého strakatého skotu
Autoři:
Lysáková, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kvalita masa skotu je ovlivňována různými faktory. Jednotlivé faktory na sebe také vzájemně působí. V této diplomové práci šlo o prověření vztahu vybraných SNP v genu pro leptin s konkrétními hormony a metabolity, které mají následný vliv na kvalitu masa a také na celkový zdravotní stav jedinců. Do výzkumu bylo zapojených 99 býků plemene Český strakatý skot. Zkoumanými parametry byly insulin, glukóza, cholesterol, triacylglycerol, neesterifikované mastné kyseliny a kyselina betahydroxymáselná. Ve zkoumaném souboru nebyla prokázána statisticky významná korelace mezi polymorfismy v genu pro leptin a sledovanými parametry. Pouze u cholesterolu a glukózy byl prokázán vztah, je však potřeba brát do úvahy další faktory, které hladiny těchto látek ovlivňují.There is a lot of factors which has impact on quality of bovine meat. The aim of this thesis was to examine correlations between chosen SNPs in leptin gene and specific hormones and metabolites, which have influence on the meat quality and also complete health condition of beef. There were 99 bulls of Czech Fleckvieh cattle used for this study. The examined parameters were insulin, glucose, cholesterol, triacylglycerol, non-esterified fatty acids and betahydroxybutiric acid. There was shown no statistically signifiant correlation between leptin gene polymorfisms and observed parameters. Only proved correlation was between leptin and cholesterol and glucose. There is lot of other factors involved in changes of amount of these substances though.
Klíčová slova:
cholesterol; glukóza; insulin; kyselina betahydroxymáselná; leptin; neesterifikované mastné kyseliny; triacylglycerol; český strakatý skot