Název:
Mikrobiologická kvalita pitné vody
Autoři:
Rohrerová, Eliška Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této práci byly shrnuty poznatky o problematice pitné vody se zaměřením na mikrobiologii pitné vody. Cílem práce bylo analyzovat indikátorové mikroorganismy v deseti vzorcích vod. Čtyři vzorky pocházely ze studní, tři z vodovodního řadu a tři byly vody balené. Mikrobiologická analýza proběhla ve dvou obdobích, a to v létě 2018 a v zimě 2019. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny, bylo zjištěno, zda existuje rozdíl v počtu mikroorganismů v létě a v zimě a také, zda je statisticky významný rozdíl mezi danými druhy vod. Nejvíce mikroorganismů bylo obsaženo ve vodách surových. Pouze jedna voda z vod studničních splnila mikrobiologické požadavky na pitnou vodu. Bylo zjištěno, že neexistuje statisticky významný rozdíl v počtech mikroorganismů v létě a v zimě. V celkových počtech mikroorganismů existuje rozdíl mezi vodou studniční a balenou a mezi vodou z vodovodního řadu a balenou.In this thesis, the knowledge about problematics of drinking water, with a focus on microbiology of drinking water, was summarized. The aim of this thesis was to analyse indicator microorganisms in ten samples of water. Four samples came from water wells, three samples were from water mains and there were three samples from bottled water. The microbiological analyze was conducted in two periods, namely in summer of 2018 and in winter of 2019. The results were evaluated in statistics and there was detected, if there is any difference in number of microorganisms in the summer and in the winter and also if there is a statistically significant difference between the given types of water. Most microorganisms were in raw water. Only one water of the wells water fulfilled microbiological requirements for drinking water. It was detected that there is no statistically significant difference in number of microorganisms in summer and in winter. In the total amount of microorganisms, there is a difference between water of wells and bottled water, and between water coming from water main and bottled water.
Klíčová slova:
dezinfekce; mikroorganismus; povrchová voda; vodojem