Název:
Inhibiční účinek přírodních látek rostlinného původu na technologicky významné mikroorganismy
Autoři:
Hloch, Marek Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku mikroorganismů, jenž tvoří mikrobiotu mléka, včetně patogenních mikroorganismů a možné přírodní látky, které inhibují nežádoucí mikrobiotu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána mikrobiologie syrového mléka a kontaminující mikrobiota. Dále je v práci rozebírána problematika mikrobiologie tepelně ošetřeného mléka, kde jsou popsány způsoby tepelného ošetření a mléčné bakteriální kultury, které se používají při výrobě mléčných výrobků. V poslední části je charakterizována patogenní mikrobiota mléka způsobující alimentární onemocnění a možná opatření v boji proti nežádoucím mikroorganismům. V praktické části byl testován inhibiční účinek látek rostlinného původu vůči vybraným mikroorganismům. V první části experimentu byl sledován inhibiční účinek silic vůči pěti různým mikroorganismům a v druhé části byl sledován inhibiční účinek ethanolových rostlinných extraktů vůči dvěma mikroorganismům.This diploma thesis is focused on microorganisms, which form microbiota of milk, including pathogenic microorganisms and possible natural substances which inhibit undesirable microbiota. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes microbiology of raw milk and contaminating microbiota. Furthermore, the work deals with the microbiology of heat-treated milk, where the methods of heat treatment are described and milk bacterial cultures, which are used in the production of dairy products. The last part describes the pathogenic microbiota of milk causing foodborne diseases and possible measures to combat undesirable microorganisms. In the practical part, the inhibitory effect of substances of plant origin on selected microorganisms were tested. In the first part of the experiment, the inhibitory effect of essential oils against five different microorganisms were studied and the second part was focused on the inhibitory effect of ethanol plant extracts against two microorganisms.
Klíčová slova:
alimentární onemocnění; mikroorganismus; mléko; patogen; rostlinné látky