Název:
Dojivost a kvalita mléka krav
Autoři:
Hamr, Tomáš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku dojivosti a kvality mléka krav. Obecně je zde charakterizováno složení mléka, jeho jakost a popsán proces získávání mléka od samotného nadojení po konečné zpracování v mlékárnách. Dále jsou zde řešeny různé faktory, které ovlivňují dojivost mléka a to jak ze strany biologické, tak ze strany ekonomické. V práci je také lehké uvedení do stavu mlékárenství na světovém trhu a podrobněji popisován stav mlékárenství českého. Součástí pozorování českého trhu s mlékem je například import export, celková spotřeba mléka obyvatel, vývoj ve zpracovatelském průmyslu či vize do budoucna.The bachelor thesis focuses on the issue of milk yield and milk quality. In general, the composition of milk, its quality and the process of milk recovery from milking to final processing in dairies are characterized. There are also various factors that influence milk yield, both biological and economic. There is also a light introduction to the dairy industry on the world market and a detailed description of the Czech dairy industry. Part of the observation of the Czech milk market is, for example, import export, total milk consumption of the population, development in the manufacturing industry or vision for the future.
Klíčová slova:
kvalita; mléko; trh s mlékem; užitkovost