Název:
Vliv probiotik na zdravotní stav králíků
Autoři:
Matoušková, Anna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce shrnuje poznatky o probioticích a jejich působení v organismu zvířat se zaměřením na králíky. Probiotické mikroorganismy jsou v posledních letech čím dál více využívány v chovech hospodářských zvířat i zájmových drobnochovech domácích zvířat. Jako krmná aditiva jsou používána hlavně za účelem prevence, zlepšení imunitního systému, léčby průjmových onemocnění a celkového zlep-šení zdraví. V další části práce definuje pojem zdraví, popisuje fyziologii trávicího traktu králíka a zaměřuje se na přirozenou mikroflóru vnitřního prostředí trávicí soustavy. Hlavním úkolem je zaměřit se na vliv probiotických mikroorganismů na udržení a zlep-šení ideálního zdravotního stavu králíků, jejich působení a interakci s prospěšnými i pa-togenními mikroorganismy přirozeně obsaženými v trávicím traktu. V závěru práce jsou vypsaný formy a aplikace probiotických přípravků, dále výčet některých přípravků pou-žívaných ve výživě králíků.This bachelor thesis summarizes knowledge about probiotics and their effect in animal organism with focus on rabbits. In recent years probiotic microorganisms have been increasingly used in livestock and breeding pet animals. They are mainly used as feed additives to prevent, improve the immune system, treat diarrhea, and improve overall health. The next part of the thesis defines the concept of health, describes the physiology of the gastrointestinal tract of the rabbit and focuses on the natural microflo-ra of the internal environment of the digestive system. The main task is to focus on the influence of probiotic microorganisms on maintaining and improving the ideal health of rabbits, their action and interaction with beneficial and pathogenic microorganisms natu-rally contained in the gastrointestinal tract. At the end of the thesis there are listed forms and applications of probiotic preparations, as well as a list of some products used in rab-bit nutrition.
Klíčová slova:
králík; mikroorganismus; probiotika; trávicí trakt