Original title:
Zhodnocení pěstování a využití průmyslových rajčat
Authors:
Zimák, Roman Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá pěstováním a využitím průmyslových rajčat. Tato problematika je popsána v kapitole literárního přehledu, v rámci něhož je prezentována i vlastní technologie pěstování průmyslových rajčat s využitím svých znalostí a zkušeností. Součástí práce bylo i založení experimentu s devíti odrůdami rajčat ´Darinka F1´, ´Eskort´, ´Karla´, ´Odeon´, ´Orbit´, ´Proton´, ´Semaking F1´, ´Semarol´ a ´Šejk´, jejichž plody byly podrobeny v chemické laboratoři rozboru na obsah nutričních látek. Na základě posouzení obsahu nutričních hodnot testovaných odrůd bylo zjištěno, že dobrých výsledků dosáhla odrůda ´Darinka F1´, ´Šejk´, ´Proton´, ´Semaking F1´, ´Odeon´ a ´Eskort´. Nejhorší hodnoty vykázala proti očekávání odrůda ´Semarol´. Další srovnávání bylo provedeno mezi hodnotami vypočtených průměrů nutričních hodnot testovaných odrůd a údaji uváděnými Kopcem (1998) a United States Department of Agriculture (USDA). Hodnoty průměrů nutričních hodnot testovaných odrůd se více blížily hodnotám udávaným Kopcem (1998) než USDA.The bachelor thesis deals with growing and using industrial tomatoes. This issue is described in the chapter of the literary review, in which the technology of growing industrial tomatoes is presented using their knowledge and experience. The work also included the establishment of an experiment with nine varieties of ´Darinka F1´, ´Eskort´, ´Karla´, ´Odeon´, ´Orbit´, ´Proton´, ´Semaking F1´, ´Semarol´ and ´Šejk´, whose fruits were analyzed for nutritional content in a chemical laboratory. Based on the nutritional value of the tested varieties, it was found that the variety ´Darinka F1´, ´Šejk´, ´Proton´, ´Semaking F1´, ´Odeon´ and ´Eskort´ were good results. The worst values were expected by the ´Semarol´ variety. Further comparisons were made between the calculated mean values of nutritional values of the tested varieties and the data reported by Kopec (1998) and the United States Department of Agriculture (USDA). The values of the average nutritional values of the tested varieties were closer to the values reported by Kopec (1998) than the USDA.
Keywords:
průmyslová rajčata; technologie pěstování