Original title:
Nemoci telat dojeného skotu v období mléčné výživy
Authors:
Jandová, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce „Nemoci telat dojeného skotu v období mléčné výživy“ přináší přehled nejčastějších onemocnění telat od narození do odstavu. Predispozice ke vzniku onemocnění a životaschopnost telat jsou ovlivňovány několika faktory. K těm nejvýznamnějším se řadí výživa a morfologický a funkční vývoj celého trávicího traktu. První část práce popisuje fyziologii předžaludků telat v období mléčné výživy. Následuje kapitola, ve které jsou popsány zásady výživy telat ve výše uvedeném období se zaměřením na mlezivové období, kdy tele získává pasivní imunitu. Třetí kapitola tvoří přehled nejčastějších onemocnění telat, která nejvíce zatěžují ekonomiku chovu. Závěr práce se zaměřuje na prevenci uvedených onemocnění, která začíná již péčí o matku, pokračuje porodem a následnou péčí o tele.The bachelor thesis "Diseases of calves of milking cattle in the period of dairy nutrition" provides an overview of the most common diseases of calves from birth to weaning. The predisposition to the disease and the viability of calves are influenced by several factors. The most important are nutrition and morphological and functional development of the whole digestive tract. The first part of the thesis describes the physiology of forestomach of calves in the period of milk nutrition. The following chapter describes the principles of calf nutrition in the aforementioned period, focusing on the colostrum period when the calf gets passive immunity. The third chapter is an overview of the most common diseases of calves, which are the most burdening to the economy of breeding. The conclusion of the thesis is focused on the prevention of the aforementioned diseases, which begins with the care of the mother, continues with the delivery and subsequent care of the calf.
Keywords:
chov skotu; mlezivo; onemocnění telat