Název:
Sekundární metabolity sóji a jejich význam v potravinářství
Autoři:
Hučíková, Dagmar Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na sekundární metabolity v sóji a na jejich význam v potravinářství. Sója se řadí mezi nutričně k nejhodnotnějším potravinám. V první části práce jsou obecně popsány základní informace o sóji a sójových produktech. Další kapitola pojednává o sekundárních metabolitech. Zde jsou popsány jednotlivé skupiny sekundárních metabolitů, jejich chemická struktura, výskyt a množství v sójových bobech a potravinách. Další část práce je věnována metodám stanovení sekundárních metabolitů. Poslední část popisuje biochemii sekundárních látek.The bachelor thesis focuses on secondary metabolites in soy and their importance in the food industry. Soy is one of the most nutritious foods. In the first part of the thesis basic information on soy and soy products are generally described. The next chapter deals with secondary metabolites. Here are described individual groups of secondary metabolites, their chemical structure, occurrence and amount in soy beans and foods. Another part is devoted to the methods of the determination of the secondary metabolites. The last part describes the biochemistry of secondary substances.
Klíčová slova:
bílkoviny; fytoestrogeny; lunasin; sója; sójový olej; tempeh