Název:
Využití bakterií mléčného kysání s probiotickými účinky ve výrobě čerstvých sýrů
Autoři:
Fialová, Pavla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na charakteristiku bakterií mléčného kysání a jejich využití především v mlékárenském průmyslu. Jsou zde také charakterizovány prebiotika a bakterie mléčného kysání s probiotickými účinky, jinak zvané probiotika. Probiotika mohou působit na lidské zdraví řadou pozitivních účinků. Je zde také popsáno využití probiotik i v okolních státech. Následně jsou zde uvedeny nároky na mléko používané pro výrobu čerstvých sýrů, postup výroby čerstvých sýrů, popis jednotlivých druhů čerstvých sýrů a použití probiotických bakterií při výrobě čerstvých sýrů. V bakalářské práci je také monitorován současný sortiment čerstvých sýrů na našem trhu. Průzkum se zaměřuje na sortiment čerstvých sýrů ve vybraných velkoobchodních řetězcích a na to, zda se v České republice dají koupit čerstvé sýry s probiotickou kulturou. Výsledky jsou zaznamenány v tabulkách a vyhodnoceny.This bachelor thesis focuses on characteristics of lactic acid bacteria and its use mainly in the dairy industry. It also includes characteristic of prebiotics and lactic acid bacteria with probiotic effects, otherwise known as probiotics. Probiotics can have a number of positive effects on human health. The thesis describes use of probiotics in the surrounding states, observes the demands placed upon milk used for production of fresh cheese, and the process of production of fresh cheese, describes different types of fresh cheese and use of probiotic bacteria in production of fresh cheese. The bachelor thesis also monitors the current assortment of fresh cheese in our market. The monitoring of assortment of fresh cheese is focused on the range of fresh cheese found in selected wholesale chains and it ascertains whether fresh cheese with probiotic culture can be bought in the Czech Republic. The results were put down into tables and evaluated.
Klíčová slova:
fermentace; mléko; probiotika; sýry