Název:
Konzervační postupy v nápojovém průmyslu
Autoři:
Trněná, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje především na téma konzervační postupy v nápojovém průmyslu. V první části je vypracováno obecné základní látkové složení alkoholických i nealkoholických nápojů a jejich rozdělení, dále velmi důležitá mikroflóra nápojů, jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu, která způsobuje zde probíhající procesy. Ve druhé části jsou zpracovány jednotlivé konzervační zákroky, s cílem prodloužení jejich skladovatelnosti a dále přírodní a chemické látky, používající se při výrobě nápojů.This bachelor thesis focuses primarily on the topic of preservation processes in the beverage industry. The first part deals with general basic substance composition of both alcoholic and non-alcoholic beverages, and their division. Furthermore, the thesis focuses on the important microflora of beverages in the sence of both positive and negative way of causing there ongoing processes. The second part deals with individual procedures of beverages preservation, with the aim of preserving beverages, the extension of its shelf life, and natural and chemical substances used in beverage production.
Klíčová slova:
konzervace; mikroflóra; nápoje; přírodní a chemické látky; skladovatelnost