Název:
Produkce a složení kozího mléka
Autoři:
Baďurová, Tamara Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ve své bakalářské práci jsem se nejprve zaměřila na význam chovu koz a na důvody proč kozy chováme. Pár větami jsem zpracovala, jaké jsou rozdíly mezi kravským a kozím mlékem v jejich kvalitě a složení. Největší části bakalářské práce zahrnují faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. Kvalita mléka souvisí se složením mléka a dojivostí koz. Zaměřila jsem se především na faktory, které ovlivňují obsah tuku, bílkovin, laktózy, minerálních látek, vitaminů, mikroorganismů, somatických buněk a reziduí inhibičních látek. Druhá část je zaměřena na faktorech ovlivňující dojivost koz. Mezi tyto faktory patří stádium laktace, pořadí laktace, čas a správnost dojení, frekvence dojení, stádium březosti, počet narozených kůzlat, počasí, stresově faktory, velikost vemene, tělesný rámec a živá hmotnost, výživa, způsob chovu, hormony, plemeno, individualita, pohyb, říjový cyklus, věk a zdravotní stav. Na závěr jsem pár větami navrhla jak a kdy odebírat kontrolní vzorky kozího mléka, jak stanovit dojivost koz a nechat laboratorně stanovit vybrané složky mléka, jako jsou tuky, bílkoviny, laktóza, somatické buňky a mikroorganismy.In my bachelor thesis, firstly I focused on the importance of goat breeding and reasons why we breed goats. In a few sentences I processed what diferences are between cow milk and goat milk in their quality and composition. The biggest part of my bachelor thesis include factors which influence quality of milk. Quality of milk is related to compositions of milk and milk yield. I focused especially on factors which influence content of fat, protein, lactose, mineral substances, vitamins, microorganisms, somatic cell and residues of the inhibitory substances. In the second part I focused on factors which influence milk yield of goats. Among these factors belongs lactation stage, order of lactation, time and rightness of milking, frequency of milking, pregnancy stage, number of born babies, weather, stress factors, udder size, body framework, live weight, nutrition, breeding method, hormones, breed, individuality, lokomotion, rut cycle, age and health condition. In conclusion in a few sentences I devised how and when take the control sample of goat milk, how to determine the milk yield and laboratory let to determine selected compositions of milk such as fat, protein, lactose, somatic cell and microorganisms.
Klíčová slova:
dojivost; kozí mléko; kvalita mléka; složení mléka